مقدمه
جفری جیمز، روانشناس و نویسندهی کتاب تائوی برنامهنویسی، در راستای مطالعات روانکاوی خود با صدها مدیرعامل و مدیر اجرایی مصاحبه کرده و معتقد است که مدیران ارشد، بهویژه در شرکتهای بزرگ، خصوصیات اخلاقی مشابهی دارند.
آنها خودمحور،بی ادراک و خودشیفته هستند و تصور وهمآلودی از نبوغ و دانش خود دارند.
برخی فکر میکنند این خصوصیات اخلاقی، هرچند منفی هستند ولی برای شکلگیری شخصیت مدیر لازماند. اینطور نیست. برای رشد و پیشرفت یک شرکت به مدیرانی با دو خصیصه زیر نیاز دارند.
همدلی (برای کار با دیگران)، فروتنی (برای کنار گذاشتن عقاید خود به نفع ایدههای بهتر دیگران) نیاز دارند.
- طبق مطالعات دانشگاه مک مستر انتاریو، اغلب مدیران بعد از اینکه به هدف خود رسیدند، دچار کوتهفکری و تحکم بیمنطق میشوند. چراکه اعمال قدرت مداوم و توانایی حکمرانی(چه به لحاظ تجاری و چه به لحاظ سیاسی) آسیب قابل توجهی به مغز میزند که علم پزشکی و بیولوژی آن را نگرانکننده میخواند.
- دکتر کلتنر استاد دانشگاه برکلی آمریکا پیش از این گفته بود مغز افرادی که قدرت تحکم بر دیگر انسانها را دارند. مثل مغز افرادی که دچار جراحات فیزیکی مغزی شدهاند دچار نقصان و آسیب میشود. آنها بدون فکر و از روی انگیزههای آنی رفتار میکنند، قدرت تشخیص ریسک خود را از دست میدهند و مهمتر از همه، قادر نیستند مسائل را از دریچه دید دیگری ببینند و نمیتوانند خودشان را با اجتماعات انسانی تطبیق بدهند.
- هنگامیکه فرد صاحب قدرت توسط افراد متملق و چاپلوس احاطه شده باشد، یعنی افرادی که به احساس توانایی حاکمیت آنها بالوپر میدهند، این آسیبهای مغزی(و متعاقب آن رفتارهای غریب و غیر مأنوس) هم افزایش مییابند.
- مجلهی علوم اعصاب Brain، در یک مقاله با رفرنسهای مستند نشان داده است که آسیبهای مغزی به وضعیتی میانجامند که سندروم هوبریس (Hubris) نام دارد.
علایم رفتاری سندروم هوبریس
+ میخواهند با استفاده از قدرت، تکریم شخصی به دست بیاورند و فکر میکنند دنیا موظف است به این خواستهی آنها تن بدهد.
+ حاضر هستند به هر کاری که بتواند تصویر بزرگتر و برتری از آنها بدهد، دست بزنند.
+ ادعا میکنند که با ملت، کشور یا سازمانشان گره خوردهاند.
+ بیشازحد اعتمادبهنفس دارند.
+ بهصورت آشکار دیگران را تحقیر میکنند.
+ دارتباط با واقعیات را از دست میدهند.
+ همیشه احساس بیقراری میکنند، بدون فکر و با انگیزههای آنی و لحظهای دست به عمل میزنند و توانایی تشخیص خطر را از دست میدهند.
+ با بیکفایتی، بیاعتنایی و بیخیالی سیاستگذاری میکنند.
البته پیدا کردن نمونههای بارز رفتارهای سوء ناشی از آسیبهای مغزی در مدیرعاملهای معروف کار آسانی نیست.
آنها به طرز شگفتآوری تلاش میکنند طوری رفتار خود را مدیریت کنند که نرمال به نظر برسند.
راههای جلوگیری از مبتلا شدن به سندروم هوبریس
+ بعد از رسیدن به قدرت افرادی که شما را قبلا می شناختند در اطراف خود نگه دارید. آنها میتوانند حباب خود بزرگبینی و ظلم شما را بترکانند.
+ مشاوران و کارمندان خود را به صداقت و راستگویی تشویق کنید و تا جای ممکن خودتان را از تملق و مدیحهگویی زیردستانتان دور کنید.
+ از هر گونه امتیازاتی که قدرت به شما میدهد و باعث میشود از اجتماعات و تعاملات عادی انسانی دور شوید پرهیز کنید.
نتیجهگیری
اگر تعریف شما از مدیریت شرکت یا سازمان، موفقیت در زندگی انسانی است؛ باید ریشههای خود را حفظ کنید.
نکته ناب پیشنهادی: چگونه مدیرعامل بعدی باشیم – نکتههای ناب