مقدمه
این روزها استخدام شدن از اصلی ترین دغدغه های دانشجویان است. بعد از حداقل 18سال تحصیل با انگیزه و انرژی به دنبال این هستند که بعد از فراغت از تحصیل در شرکتی استخدام شوند. تا بتوانند دانش و علمی که کسب کردند را به مرحله اجرا بگذارند و البته درآمدی هم کسب کنند. اما تازه متوجه می شوند برای استخدام شدن باید کارهای مختلفی انجام دهند، که تا الان درهیچ یک ازدروس دانشگاهی مطلبی راجع به آن نخواندهاند. برای همین قصد دارم در این مقاله در مورد اینکه چگونه در جلسه مصاحبه حاضر شویم مواردی را مرور کنیم.
آداب و رفتار جلسه مصاحبه
قبل از حضور در جلسه مصاحبه
- تا حد امکان سعی کنید پیش از مصاحبه متوجه شوید با مصاحبه کننده کیست. این موضوع به شما کمک می کند تا از طریق لینکدین با ایشان آشنا شوید.اگرعضو لینکدین نیستید بعد از خواندن این مقاله اولین کاری که می کنید در این شبکه عضو شوید.
- طوری برنامه ریزی کنید که ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قبل از شروع مصاحبه به محل مصاحبه رسیده باشید.برای این که در روز مصاحبه نگرانی در مورد جای پارک، میران ترافیک و … نداشته باشید. پیشنهاد می شود که روزهای قبل این موارد را بررسی کرده باشیم تا با ذهن آرام در جلسه حاضر شویم.
- در صورتی که به هر دلیلی مثل ترافیک پیش بینی نشده، متوجه می شویم دیرتر از زمان تعیین شده به محل مصاحبه می رسید حتما این مورد را به فردی که جلسه را با ما هماهنگ کرده خبر بدهید.البته برای این کار نیاز است شماره شرکت و نام فردی رابط را در تلفن همراهمان ذخیره کرده باشیم.
- اگر شماره را ذخیره نکرده بودید سادهترین راه پیدا کردن شماره تلفن شرکت در اینترنت است. تا به طریقی با فرد رابط صحبت کنیم. البته اگر نام فرد را به یاد نداشته باشیم که کارمن سخت میشود.
حین جلسه مصاحبه
- لباس رسمی در جلسه مصاحبه برای آقایان کت و شلوار و برای خانمها مانتو و شلوار رسمی و اداری است. در مورد حجاب خانم ها که روسری، مقنعه یا چادر باشد چون یک موضوع شخصی است انتخاب با خودتان است. ولی برخی از سازمان و شرکت ها در این مورد الزاماتی دارند که بهتر است آنها را از قبل بشناسیم. اگر حجابتان با الزامات آن شرکت همخوانی ندارد از ابتدا برای آنها رزومه ارسال نکنید.
- از ادکلن های تند استفاده نکنید.
- هیچگاه کیف یا گوشی موبایتان را روی میز مصاحبه قرار ندهید.
- تلفن همراهتان را پیش از شروع جلسه در حالت بیصدا و بدون لرزش قرار دهدید. این جلسه برای شما خیلی مهم است و باید حواستان کامل به جلسه باشد.
- لبخند معجزه می کند.حتما در طول مصاحبه لبخند به لب داشته و با انرژی بالا در جلسه حضور داشته باشید.
- مهمترین نمونه کارهایی خودتان را همیشه همراه داشته باشید تا در صورت نیاز در جلسه بتوانید آنها را ارایه کنید.
- یک دفتر و خودکار در جلسه همراه داشته باشید تا مواردی که به نظرتان نیاز است را یادداشت کنید.
کم رنگترین جوهرها از قویترین ذهنها ماندگارترند.
۵ سوال با اهمیت در جلسه های مصاحبه استخدامی
در جلسه مصاحبه استخدامی سوالهای طرح میشود. اگر از قبل با آنها آشنا باشید می توانید به خوبی به آنها پاسخ بدهید.
این سوالها را می تواند در دوسته تقسیم بندی کرد عمومی و تخصصی. در این مقاله ۵ سوالهای مهم دسته عمومی را بررسی میکنیم.
۱ ممکن است خودتان را معرفی کنید؟
در پاسخ به این سوال باید به دستاوردهای مهم در دو یا سه جمله در حدود 2 تا 3 دقیقه اشاره کنیم. اصلا نیازی نیست که بگوییم فرزند چندم خانواده هستید یا چند تا بچه دارید اگر مصاحبه کننده نیاز به این اطلاعات داشته باشید حتما از شما سوال می کند. مثلا می تواند جلمه این گونه باشد به دلیل مهارتی که در ارتباط با افراد دارم تیمهای کاری خوبی تشکیل دادم که نتیجه آن انجام پروژههای X , Y بود. ابن سوال تقریبا حال و هوای مصاحبه را مشخص می کند پی اگر با اعتماد به نفس کامل و با قدرت پاسخ این سوال را بدهید قدم اول را خوب برداشتید.
۲ چرا میخواهید در شرکت ما استخدام شوید؟
مصاحبه کننده از این سوال می خواهد متوجه شود که شما وقت گذاشتید و در مورد شرکتشان و صنعتی که فعالیت میکنند تحقیق کردهاید. لذا تا حد امکان باید پیش از مصاحبه باید اطلاعات و اخبار مربوط به شرکت را در فضای مجازی یا هر کانال دیگری کسب کنید . در بین مصاحبههایی که در طول ۷ سال گذشته انجام دادم متقاضیانی دیدم که حتی زحمت مطالعه و بررسی سایت شرکت را هم به خودشان نداده بودند.
۳ به چه دلیل شغل فعلی یا آخرین شغل خود را ترک کنید؟
عمده پاسخ های متقاضیان شغل به این سوال عدم وجود فضای پیشرفت یا عدم وجود کاری یا عدم افزایش حقوق عنوان می شود که این برای مصاحبه کننده جذاب نیست چرا را که او دنبال این است که متقاضی چقدر انرژی دارد و چقدر به دنبال چالش جدید است.
یک نکته را فراموش نکنیم وقتی تصمیم به استخدام در شرکتی میگیریم حتما باید خودمان را برای یک چالش آماده کنیم چرا که ما باید بتوانیم خودمان را به ان سازمان ثابت کنیم که در انتخاب ما اشتباه نکرده است پس در پاسخ به این سوال باید به این موضوع هم اشاره کنیم که مثلا در شرکت قبلی کارم چالشی نبود و البته تلاش هایی کردم که این موضوع ایجاد شود ولی موفق نبودم فقط حواستان باشد در پاسخ از این سوال به بدگویی از شرکت قبلی نپردازید چون این رفتار غیر حرفهای می تواند تاثیر منفی روی روند مصاحبه داشته باشد.
نکته بعدی که در این مورد هم صداقت را در نظر داشته باشید چون ممکن است شرکتی که در آن در حال مصاحبه هستید برای بررسی صحبت گفته های شما اقدام به ارزیابی و سوال از محل کار قبلیتان کند، البه اگر شما اجازه این کار را داده باشید که این موضوع اجازه دادن وندادن هم آن دسته بحثهایی است که موافق و مخالفینی هم دارد.
۴ سال آینده خودتان را در کجا می بینید؟ و برای رسیدن به آن چه کاری باید انجام دهید؟
پاسخ به این سوال را می توانید در سه محور به ترتیب کاری، علمی، خانوادگی بدهید. به طور کلی در این سوال مصاحبه کننده به دنبال این است که ببنید چقدر شما فردی دارای اهداف بلند مدت هستید.
چون اگر فردی هدفی نداشته باشد پس خیلی هم تلاش نمی کند. البته باید حواستان به این موضوع باشد که این هدف همراستا با توانایی هایتان باشد.
چون مصاحبه کنند با منظق و نظمی خاص پاسخ سوالهای مختلف را باهم بررسی میکند. به طور کلی برای پاسخ به این سوال باید ابتدا هدفتان را مشخص کنید و بر اساس آن اقدام به شناسایی توانمندیهایی که نیاز است تا آن کارها انجام شود کنید.
بعد از آن باید برای تقویت توانمندیهای خودتان اقدام کنید. در مصاحبههای مختلفی دیدم که متقاضی گفته است می خواهم یکی از مدیران شرکت باشم ولی وقتی برنامه اقداماتی که تعریف کردند تا با تقویت توانمدیهایشان به این سمت دست پیدا کنند هیچ جیز برای گفتن ندارند و بیشتر این موضوع را وظیفه سازمان میدانند.
بر عکس مصاحبههایی هم داشتم که خیلی مرتب و پیوسته متقاضی برنامه خود را گفته است و برای بند بند این برنامه مشحص است که زمان صرف کرده است و با یک دید کامل نسبت به خود و هدفش اقدام به اماده کردن برنامه کرده است.
۵ به نظرتان چه کمکی به ما می توانید بکنید؟
برای اینکه پاسخ این سوال را بدهید باید شناخت خوبی اول از خودتان داشته باشید و بعد از شناخت کافی از مجموعه کارهایی که در آن شرکت انجام می شود. بارها و بارها در جلسه مصاحبه این جمله را شنیدم که هر کاری باشد در حوزه تخصصیام می توانم انجام بدهم. این پاسخ خیلی کلی است ولی در مقابل برخی از متقاضیان خیلی دقیق پاسخ این سوال را دادند مثلا گفتند با توجه به شما سیستم استاندارد مدیریت کیفیت دارید می توانم تمامی کارهای لازم در این حوزه نظیر برگزاری ممیزیهای داخلی و ممیزی خارجی را انجام دهم چون در این کار تجربه زیادی دارم یا می توانم فرایند شناسایی و انتحاب و ارزیابی تامین کنندکان را بازنگری کنیم چون تجربه این کار را دارم.
نتیجهگیری
همه افرادی که کار در شرکت و سازمانها را برای خود انتخاب می کنند حتما حضور در جلسه مصاحبه را تجربه میکنند. ولی تجربه نشان داده است که اگر
۱- مسیرپیشرفت شغلی را برای خودمان ترسیم کرده باشیم
۲- همراستا با هدف مان توانمندیمان را شناسایی و تقویت کرده باشیم
۳- در انتخاب شرکت و نوع کار همراستا با هدف و توانمندیهامان اقدام کنیم بدون شک موفق خواهیم بود.
در این مقاله سعی کردم تجربیاتم در جلسههای استخدامی در نقش مصاحبه کننده حضور داشتم را به اشتراک بگذارم.
امیداوم که همیشه در جلسه های استخدامی بدرخشید.
نکته ناب پیشنهادی گاو بنفش و توانمندی سرمایه انسانی